Социолозите са категорични – Портних и Коцев на балотаж

Според експертите варненци са се обединили около идеята да сменят модела "Портних"
0
59

Сова харис рисърч прогнозира ожесточена битка за кметското кресло във Варна между Иван Портних от ГЕРБ с 23,1 % и Благомир Коцев от ПП-ДБ със 17,3 %. На трето място обаче дебнат Възраждане, чиито кандидат не е познаваем във Варна, но има партиен вот от 13,1 %. Изследването е направено във Варна миналата седмица по поръчка на Възраждане, но те не обявяват резултатите, защото не са добри за техния кандидат.

След като стана ясно, че Портних не може да събере гласове и ще отиде на балотаж идва и нов удар за градоначалника – не просто има отлив на гласове от него и го напускат районни кметове на ГЕРБ и симпатизанти, но и почти всеки пети в града не е решил за кого ще гласува. И по-рано през седмицата близката до ГЕРБ и БТВ агенция Маркет Линкс прогнозира същото, но тя показа нагласени данни как Възраждане е втора сила. По-късно на терен във Варна изследването си завършват и от Сова и то посочва, че Възраждане всъщност са трети, а на балотаж отива Благомир Коцев от ПП-ДБ. От Сова посочват, че Варна се мобилизира да си вземе града обратно от Иван Портних. Представителят на БСП Павел Раличков е с 8,5 %, а Петър Николов – с 3,2 %. С около 2 % са Мария Тодорова от Левицата, Христо Димитров от Алтернатива на гражданите и Ивайло Костадинов от ИТН.

Всеки пети в града тепърва се ориентира, но за Възраждане се знае, че няма откъде да вземат още гласове, освен ако ГЕРБ не им прелеят. А затова вече говори цяла Варна – че гербаджии от кръга на Портних обикалят махалите и карат хора да гласуват за Възраждане, като стимулите са от пари до заплахи и бой.  От друга страна Коцев от ПП-ДБ има откъде да вземе нова подкрепа, защото обединява хората и не е с националистическия уклон, тоест при балотаж с Портних има реален шанс да го бие и Варна да има нов кмет след 10 години еднолично управление от Портних.

Leave a reply